Prima Pagina

SISTEME DE INCALZIRE APA CU PANOURI SOLARE

Intr-o lume incerta un lucru este sigur

soarele va rasari si maine!

REALITATI OBIECTIVE:

Utilizarea energiei solare este o veche preocupare a oamenilor.

panou-solar-interior-presurizat

Inceputurile se regasesc in implementarea sistemelor arhitecturale care datorita formei si pozitiilor alese pot sa aduca un confort termic sporit, aplicatiile privind cresterea plantelor, iar mai nou in transformarea energiei solare in energie electrica sau termica. S-a dezvoltat rapid tehnologia captarii si acumularii energiei solare inca din anii ‘80.

Desigur stocarea trebuie realizata in functie de necesarul de consum pe intreaga zi sau chiar cu luarea in considerare a unui volum de apa crescut in ipoteza zilelor consecutive cu insorire redusa. Altfel spus un minim calcul este absolut necesar. Aspectul modului de viata trebuie luat si el in calcul (in sensul utilizarii rationale a apei). Pe scurt rezultatele obtinute in momentul acesta sunt multumitoare in sensul ca o investitie in sistemele solare pentru prepararea apei calde concureaza sensibil cu sistemele traditionale chiar si in tara noastra.

Cei ce nu dispun de gaze, care prepara apa calda cu lemne sau electric sunt primii ce au profitat, initial fiind la inceput sceptici iar apoi intelegand nivelul tehnologic la care s-a ajuns, fiind foarte multumiti. In toate cazurile insa rezultatele au fost mult peste asteptari.

Practic incepem sa intelegem ca investitia in sistemele solare reprezinta ceva mai mult decat a izola termic un imobil, inseamna o investitie inteligenta, rationala si profitabila – asigurand confort si autonomie – in situatia complexa pe care o traversam (preturi de energie conventionala variabile, instabilitate economica). Altfel spus, cand ne construim o “casa” nu ne gandim in cat timp o amortizam, ci o construim in scopul obtinerii unor conditii de confort cat mai mari la un pret credibil in functie de resursele de care dispunem. Ei bine, in definirea confortului unui imobil o pondere importanta o au utilitatile. Dupa cum stim de multe ori aici apare diferenta dintre un imobil impunator dar fara minimele utilitati si un imobil care chiar daca este cochet are toate utilitatile – eventual si cu costuri minime de intretinere.

Desigur si sistemele solare pentru prepararea apei calde au o stratificare din punct de vedere al investitiei initiale, dar pe fond este cert aportul in a deveni mai putin dependent de costurile materiilor prime conventionale lemne, curent, gaze, combustibili lichizi.

Evident pentru cei neancrezatori, se poate monta un aparat de masura al energiei livrate de sistemul solar achizitionat, care este util si pentru optimizarea consumului individual, chiar mai mult unele automatizari de sisteme solare au aceasta optiune.

In concluzie, prin achizitionarea sistemelor solare pentru prepararea apei calde, raportul incalzire pret reprezinta o investitie ce asigura independenta fata de fluctuatiile de pret a combustibililor traditionali, precum si un confort in vremurile mai putin favorabile economic la nivel individual.

Investitie inteligenta pentru oameni cumpatati

 


apa calda solara   panouri solare   sisteme solare   sisteme de incalzire apa calda cu panouri solare   panouri solare apa calda